Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Május 10, csütörtök. Két kocsival igyekezünk át Fenyvesre Márton László kiállítására, a VII. Fenyővirágzás Fesztivál megnyitó rendezvényére. Minden ülőhely már foglalt, a terített asztalok körül legalább annyian állunk. A színpad előtt festőállványon egy nagyméretű fotóról Márton László, az ő mosolygós tekintetével - a kezében fogott pipájával - elégedetten néz minden résztvevő szemébe. Emlékét Igazán jól megőrző fotó róla (gratulálnék a szerzőjének). Az elegáns terem két falán hosszan sorban a mívesen kiállított képei – Zsilinszky Ádámot dicséri a tárlat elkészítése.

Lombár Gábor polgármester lép a mikrofonhoz, udvariasan köszönti a részvevőket, s egy közvetlen, igazán baráti stílusban emlékezik Márton Lászlóra, munkásságára, személyes kapcsolatukra. Szinte megidézi őt meleg beszédével, elismerő gondolataival. Folytatásként az ünnepségen Csontos Petró Katalin művésztanár  adott elő marimbán egy alkalomhoz szépen illeszkedő, kortárs darabot. Baricz Kati fotóművész a közönségből szólt a megidézett Márton Lacihoz. Szívhez szóló mondatai elvarázsolták a jelenlévőket. Kikapcsolta egy kis időre a kint hagyott hétköznapokat, zavaró gondolatokat. Szenvedélyes szeretettel szólt Laciról, emberi kapcsolatairól, munkásságáról, fotóiról. Felállt a székből. - Mindenki álljon fel! – kérte. – Csukjuk be a szemünket és fogjuk meg egymás kezét! – mondta. - Gondoljunk Lacira! Mindenki úgy tett. Meg tudta fogni mindenki a szomszédjai kezét, be tudta csukni mindenki a szemét. – S ez azért lehet, ez azért van, mert Márton Laci itt van közöttünk, itt van a képeiben. Köszönjük Laci!

Végignéztem a képeket. Mindegyik alaposan átgondolt kompozíció, s még a képek utómunkái is hihetetlen odafigyelésről, precizitásról tanúskodnak. Mind a kiállított dalmáciai fotói, mind a balatoni ihletésű képek igazolják szerzőjük tehetségét, rendkívüli érzékenységét.

A polgármester úr meghívott mindenkit a kétnapos rendezvényükre, s egy kis italra, édességre. (Házi készítésű fenyő-, bodza-, levendula szörpök mellett finom pezsgők, mákos, túrós, káposztás, meggyes rétesek bőségesen, s a híres – a mártonlaci-féle klasszikus zenei koncertekről is ismerős, különleges és rendkívül dekoratív - csehi habos-sütemények terültek az asztalokon.)

Igazán nemes rendezvényen voltunk száznál is többen – Fonyódról, Ordacsehiből, Boglárról is többen. Hazafele felidéződött polgármestersége alatti egyik első beszéde, annak egy mondatrésze: Az odafigyelés annak is jár, aki azt nem igényli.

<a fb Balatonfenyves oldalán gazdag fotóalbum látható a rendezvényről>