Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Ki ne ismerné a Bujtor filmeket, Ötvös Csöpit, Kardos doktort - most újra vetítik Balatonszemesen a IX. Bujtor István Filmfesztivál keretében. Ma este épp a Csak semmi pánikot, holnap a Pogány madonnát és még másokat is. Szemesre érve nagy transzparens fogad, nagyméretű plakátokon a IX. Bujtor István Filmfesztivál programja. A kultúrház társalgójában egész falat betöltő molinó hirdeti az eseményt.

Balatonszemes, zenepavilon. Előtte padok, székek. Többen a fűben ülnek, jópáran állnak. Bakos-Kiss Gábor énekel népszerű slágereket zongora kísérettel. Sok a fiatal néző. Aztán fönn a kultúrházban Karamell lép fel a nézői nagy örömére, sok fiatal előtt. Majd le a szabadtéri mozihoz. A párnákkal bélelt retró székek mindegyike foglalt. Alaposan körülnézek: micsoda klassz hely! Lutter Imre fesztiváligazgató megnyitja az esemény-sorozatot, invitálja a nézőket - szemesieket, nyaralókat - a háromnapos fesztivál programjaira, a versenyfilmek vetítésére. Be is mutatja a zsűrit (na, itt jövök a képbe). Itt is sok a gyerek, s megtudom, hogy közöttük lennének a boglári dráma-tagozatos gyerekeink is, ha azt a ragyogó, a szellemet művelő pályázatot el nem bénázzák, el nem irigykedik.

Nálunk bezárt már a Kultkikötő, más kultúra dübörög éppen. Itt 25 - előzsűrin átment - film versenyzik a közönség és a zsűri előtt. Tíz versfilm Latinovits Zoltán emlékét idézve, hat kisjátékfilm, ugyancsak hat kísérleti/animációs film, s három dokumentum film. Mi, zsűritagok már megnéztük otthon mind. Persze, hogy lett is kedvenc. A Hídavatás versfilm egészen lenyűgözött, ha filmes eszközökben nem is gazdag, de versmondásban valami gyönyörűség a Macska (Weöres Sándortól). Így a Dsida Jenőnek az Itt feledtek című versére készült versfilm drámaisága a mobiltelefonba zárt magányról azt hiszem nagy visszhangot fog kiváltani...

Balatonszemes, 2018. augusztus 18. - holnap esete folytatom: k.j.