Csavargőzős Bárka Kávézó és Terasz a gondolatok bölcsője

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

A Csavargőzös esti fényben.

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

A napokban, régi negatívok szkennelésekor, egy régóta emlegetett, mint létező - került elő a Vízbelépő lány németországi képeslapról készült felvétele. Lackó, aki a műveletet végezte, nem tudhatta, mire lelt. Mi, viszont, a kincsretalálás örömével nézegettük a képet. Rajta felirat is, mely helyen található (vagy volt valamikor). Ez alapján meg is találtuk a München-közeli fürdőhelyet - de a szoborról ott nem esett szó. (A képeslap ma is megvásárolható egy német webáruházban - 3,20 €)

Az Új Dunántúli Napló így ír 1993. december 5-i számában: "Balatonboglár szobrai megannyi titkot, történetet rejtenek. A város meglepő módon jutott hozzá ahhoz az alkotáshoz is, amely szinte jelképévé vált, és remélhetőleg hamarosan visszakerül a település központi helyére. A Vízbelépő lányt ugyanis Szabó Kálmán néhai tanácsi tisztviselő vásárolta egy lengyeltóti illetőtől 500 forintért a hetvenes évek elején. Senki sem tudta, ki faragta, hogy nevezte el, mígnem dr. Fábián Imre állatorvos egy München melletti fürdővárosból kapott levelezőlapon felismerte Johann Müller alkotását. A főtéren, majd a patika mellett álló leányalakhoz verseket írtak az itt üdülők, de a vandálok sem kerülték el. Az első rongálás után Békés András helybéli pedagógus ragasztotta meg, ám 3 évvel ezelőtt darabokra fagyott. Idén ládában került Siklósra, a Baranyai Alkotótelepek kerámia műhelyébe, ahol Molnár Sándor irányításával restaurálták és elkészítették az öntőformát is. Talán heteken belül visszakapja a város a megújult, fagyálló kerámiából készült szobrot, s ha lesz rá pénz, a nyáron új medencével méltó helyre állítják.."

A Vízbe lépő lány szobrának eredete tisztázatlan – a 60-as években vette a község, Lengyeltótiban. Az évek alatt több helyen állt már a településen, a felújított Platán térre került. Az első kivitel sajnos törékeny anyagból volt, ezért sokszor megsérült. Pár éve öntötték ki bronzból. Egyes források szerint Johan Müller, mások szerint Pátzay Pál az alkotó, de Békés András tulajdonában volt egy francia (pontosabban német) képeslap, amin a szobor tökéletes mása látható – Rodin alkotása, s a terrakotta szobor 5 példányban létezik. Az interneten utánanézve nincs nyoma (fotó).

Johan Müller elvileg nem létezik, ezzel a névvel keresve Johann Müller, német matematikus, csillagász szobrát találjuk, nem valószínű, hogy ő az alkotó. Pátzay Pál egy kisplasztikája - Vízbelépő (bronz, 1955) esetleg lehet a forrás, de ez további kutatást kíván (a világhálón ennek sincs fotó-nyoma). Kisfaludi Stróbl Zsigmondnak is van jópár, hasonló témájú alkotása, de egyik sem a mi vízbelépőnk.

Több helyen is volt városunkban

  • vizbelepo_2
  • vizbelepo_lany_5
  • vizbelepo_lany_88
  • vizbelepo_lany_egyik_peldanya_de

A szobor eredetének, múltjának mozaikkockái még nem álltak össze. Ki készítette? A München melletti egy másik példány lenne, vagy onnan, az kerülhetett ide? Mi a helyzet az esetleges többi lánnyal, ha vannak? Nem tudjuk.

De szeretjük, kecses alakjával ugyanúgy jelképévé vált a városnak, mint a gömbkilátó. A nyári forgatagban vízpermete maga köré vonzza a látogatókat, s volt, akit mesére is ihletett kővé meredt vízbe-lépése.