Az ötvenéves érettségi találkozóról szóló cikkben ejtettem hibákat. "...bevezettek a teremben" - terembe helyett, folyósó, folyosó helyett, és lemaradt a beszámoló után a birtokos "ja". A magyar nyelvet szerető, óvni vágyó emberként nehezen nyugszom bele, hogy megesett e pár eset. Azóta sem hagy békén, mert a digitális verziók ugyan elöregszenek, adathegy rakódik majd rájuk, de, ha húsz év múlva, a bekötött, könyvtári példányba belelapoz valaki, fejcsóválva fogja olvasni.

Mit kell erőlködni a nyelvtannal? Nem dől össze a világ, ha... Úgyis megértik... Észre sem veszik... Nyelvtannáci... - gyakran beleakadok a (nagyon) hibás nyelvhasználat felmentésébe. Pedig nyelvében él a nemzet. Kifejezésmódunk romlásával valahogy együtt jár morális állapotunk is. Hogy mi lehet az összefüggés? Talán az "imádom" világítja meg legjobban. Fészbúkon a szív ikon ezt jelenti. Tárgya lehet kiscica, barátnő, újszülött kisbabája, de akár étel is, bármi. És mit jelent imádni valamit? A legfelsőbb jónak elismerés. Hát, nem mindegy!

Ahogy lejáratjuk a szavakat, úgy értékeink is "lejáródnak". A napokban, egy filmben nyilatkozó költő mondja: Szépség, szeretet, eszmény - nem számít. Csak a pénz és a hatalom.

Milyen jó lenne, ha mindent helyre tudnánk igazítani. De még jobb, ha szükség sem lenne rá. Persze, ez már Hamlet fejében is motoszkált - "Mert ki viselné a sors gúnycsapásit, zsarnok bosszúját, gőgös ember dölyfét, útált szerelme kínját, pör-halasztást, a hivatalnak packázásait, s mind a rúgást, mellyel méltatlanok bántalmazzák a tűrő érdemet...". Az ő végleges megoldás-terve, persze túlzás, nem véletlen, hogy hosszan gondolkodik rajta.

Mindannyian a "helyünkön", boldogok akarunk lenni. És zömében azt várjuk el, hogy mások tegyenek azzá - pedig sokaknak ismerős a mennyország-pokol tanmese a terített asztalnál, nagyon hosszú kanállal evőkről. Csak az kap, aki másnak is nyújtja...

szerigabi