Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

Aki sportműsorokban, régi, vagy mai filmekben teniszezőket néz, az kivétel nélkül találkozik a kifinomultsággal, az eleganciával. Aki Balatonboglár történetéről beszél, az elég hamar eljut a sporttörténelmet író boglári teniszig.

Berkes Pállal - Palekkal - sétálunk a Balaton-parton. Most is elegánsan öltözött, mint mindig, akár a munkahelyen a BB-nél, akár a pályán, akár vendégek fogadásakor, de akár vállalati kirándulásokkor, szakmai utakon. Együtt voltunk valamikor Dániában, az ottani mezőgazdaság számítógépes irányítása témájú szakmai úton. Az elrejtegetett nyugatnémet márkából én legókat vettem a lányomnak. Nagy sláger volt akkor egy-egy kisdoboz, Intertouristban vehető legó - ott egy egész kisáruház volt vele tele. Palek az Adidas üzletet bújta, a lányainak tenisz-dresszekért. A BB központjában volt egy gazokkal fölvert, magas kerítésű teniszpálya. Mészáros Győzőnek gyorsan szemet szúrt, hamar összetalálkozott a gondolatuk Palekkal, mert igen gyorsan fel lett újítva. A nagy buzgalomból még esti világítás is került, bár a három lámpasor kevés lett elsőre - a labda látszik, nem látszik, látszik... Palek irányította a BB-s teniszéletet, házi bajnokságon meg szabadott a vezérigazgatót is verni... Belegondolok, csak a BB-nél teniszeztek legalább 30-40-en.

De nem erről beszélgettünk, csak eszembe jutott pár emlék. Pali négy éve invitált a lakása tetőterében kialakított Pa-Ten.t címet kapott kiállítására, s még most is úgy emlékszem vissza, hogy nagyon mélyen megérintett, lenyűgözött az a precízség, pontosság, az az elegancia, ahogyan az a kiállítás ezt a nemes sportot bemutatja. (Született is erről az akkori újságban egy írás.)

De most Palek megírta a boglári tenisz történetét, összegyűjtötte a dokumentumokat, jegyzőkönyveket, fotókat, újságcikkeket - szándéka szerint mindet egy kifogástalan eleganciájú könyvbe rendezve, ahogyan azt a világnak illik bemutatni. A könyv méltó emléket állít a balatonboglári teniszéletet beindító, azt generációkon át gondozó, Harmath - Berkes családoknak, a számtalan sportolónak, akik országos - sőt nemzetközi - hírnevet szereztek maguknak, Balatonboglárnak. Hideg, parti szélben lapozgatom, s otthon újra és újra, ezt a lenyűgöző kiadványt. Egyre nagyobb csodálattal forgatom a lapokat, gyönyörködve azon a példátlan elegancián, tipográfiai megjelenésen, oszkárdíjas grafikai finomságokon, ami az oldalain elhelyezett szöveges, képi tartalmat megszólaltatja. Biztosan nem kisebbítem a szerzőt, hogy lapozgatva egyre jobban gyönyörködöm Kornélia lánya magas szintű szerkesztési munkáján. Egyszóval, gyönyörű könyv, a Könyv! Aki ezt kapja majd karácsonyra, az biztosan kihagyja az aktuális tv-műsort.

Palek meséli, sokan látogatták a múzeumát, többen ígértek értékes relikviákat, amit egy városi Teniszmúzeum tudna befogadni, valahol a teniszpályák közelében. Talán címe lehetne: A tenisz nagyvárosa.

kj.

 

■ ■ ■