Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

Szinte látom, ahogy a hatvanas évek végén egy háziasszony, letörölve a konyhaasztalt, előveszi, jobb híján a kis gyógyszertári tasakot, tollat, és nekiáll megírni Harangozó tanítónéninek a kakaós ostya receptjét.
A kéz, ami a betűket írta, hányszor főzött, terített meg asztalt, hányszor, mosott, törölte fel a konyhapadlót, hányszor igazította meg iskolába indítás előtt gyerekei ruháját, vasalt inget, etette meg az állatokat, kapálta a veteményest... Mert nem gyakorlott kézírás és nem is gyereké. De ezek is gyöngyök, még, ha a tanítónéni másmilyenre mondaná, hogy "gyöngybetű".
Ilonka néni kérhette a receptet, hallva az édességről, de távoli szülöttként nem ismerve azt? Vagy az anyuka javasolta, ajánlva, hogy elküldi? Személyesen adta át a receptet? Fiával, lányával küldhette el? Akkor lehet, hogy az illető fel is ismerné édesanyja írását, emlékezne is az esetre. (Hej, de örülnék, ha kiderülhetne!)
Sokféleképp lehetett. De arra biztos nem gondolt, hogy ötven év múlva valaki, ismeretlenül gondolva rá, forgatja a kezében a feljegyzést.
Már nem tudom megkérdezni, pedig most hirtelen fontosnak érzem hiányzó történetüket.
Ilonka néni ezt a receptet nekem adta, és ebben benne van a megírója, családja, a szomszédai, boldogságuk és tragédiájuk, benne van Ilonka néni, állandó készenlétével, amikor Boglárról, a boglári közösségről volt szó. Férje, Jóska bácsi, akit nem ismerhettem személyesen, de kivétel nélkül nagy embernek mutatták a róla szóló beszámolók, történetek. Benne van mindenki, aki észreveszi a másik baját, s próbál segíteni, lehet, csak kis figyelemmel, meghallgatással. Benne van, aki nem csak magára gondolva képes lemondani néha időről, pénzről, kiérdemelt tiszteletről, szerényen elhárítva azt. Minden jóság és szépség.
Pedig csak egy régi, gyógyszertári tasak.
Kedves nekem, kincsként őrzöm.
Holnap el is készítem az ostyát.
Boldog karácsonyt!
sz.g.
■ ■ ■