Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

1995-ben jelent meg sir Karl Jenkins, a most 76 éves, walesi, kortárs zeneszerző első albuma, Adiemus Songs of sanctuary címmel. Pár évvel később hozzám is eljutott, belehallgatva egészen új hangzást, dallamot - szépséget fedezhettünk fel. Tényleg a szentély dalaival. Annyira megfogta az embert, hogy ezután - főleg, hogy az internet is kezdte lehetővé tenni - kifejezetten kerestem a következőket. És azokban sem csalódtam.

Telt-múlt az idő, s híre jött, hogy nem más került elé, mint A walesi bárdok, Arany történelmi balladája. Csodálkoztunk is, de annál nagyobb volt az öröm, hogy a két nagyság, Arany és Jenkins így találkozhat, és a megzenésített mű 2011 júniusában bemutatása is került a MÜPÁ-ban a MÁV Szimfonikus zenekarával, és többszáz fős vegyeskarával. Akkor meg tudtuk nézni, közvetítette az M5, de teljes egészében még ma sem található meg még ezen a világméretű hálózaton sem (ha valaki megtalálja, szóljon.)

2017-ben, a Lyukasóra folyóirat egy egész számot szentelt az Arany-évfordulónak s annak a nyitó írásában volt Sir Karl Jenkins és a Walesi Bárdok. Hadd idézzük ide az akkor megjelent írásunkat:

Ennek nyári megjelenése után pár hónappal jelentkezett Irinyi László (hogyan jutott el a 8630.hu-ig?), akivel kedves, jó hangulatú levelezés alakult, s megtudtuk, hogy ő volt az, személyesen, aki felkérte a zeneszerzőt.

"Örültem az írásának, mint ahogyan minden Sir Karl Jenkinsről szóló magyarországi tudósításnak. Annál is inkább, mert annak idején én magam kértem fel a világhírű walesi zeneszerzőt Arany János: A walesi bárdok c. balladájának megzenésítésére 2009-ben, mint ahogyan én készíttettem el a welszi nyelvű fordítást is, és szintén én vagyok A Walesi Bárdok Projekt (önjelölt) igazgatója és kezdettől fogva legfőbb (önkéntes) finanszírozója.

Tettem és teszem mindezt egyszerű, zenét és művészeteket kedvelő vidéki (debreceni) ember létemre - a magánvagyonomból, mint ahogyan szintén a tágabb baráti köröm finanszírozta eddig a kantáta majdnem összes jelentős hazai és külföldi bemutatóját (Budapest, Cardiff, London, New York, Genf), valamint a magyar nyelvű CD kiadását is. Mindezen túlmenően szeretném arról tájékoztatni, hogy még a tavasz folyamán egy bronzból készült Arany János emléktáblát fogunk felavatni Montgomery főterén, saját iniciatíva által vezérelve, saját kivitelezésben, igaz ezúttal az Arany János Emlékbizottság anyagi támogatásával."

A közös hangot hamar megtaláltuk, s röstelkedve bár, de elfogadtuk a CD-t és DVD-t, hozzá nyomtatott anyagot is küldött. Megegyeztünk abban, ha mód lesz rá, valahol találkozunk, hogy személyesen is megismerjük egymást.

Bősze Ádám műsorvezetését a rádióban régóta örömmel várjuk és hallgatjuk. Az aktuális zenemű és előadója mellé érdekességekről is beszámol, a humor is helyet kap, sokszor mosolygunk emiatt már kora reggel is, még, ha a körülmények nem is adnak rá okot. Zenei antikváriumát is böngészgetjük egy ideje, nagyon szép és érdekes anyagokat lehet, az időnként összeállított katalógusokban találni. Penderecki emlékkatalógusra hívta fel a figyelmet tavaly, s bár soha nem lesz kedvencem, gondoltam belenézek, hátha... Lapozok, lapozok, egyszer csak mit látok meg! Karl Jenkins: The Bards of Wales - Vocal score by Boosey & Hawkes - dedikációval!!! Tehát az énekek kottája, Karl Jenkins kézírása mellett!

Hát, az kell, nagyon kell, főleg, hogy Lászlónak köszöni meg a támogatást. Annak az Irinyi Lászlónak, akivel mi is leveleztünk.

Többször visszanézve látom, hogy én egy hónappal korábbi katalógust néztem, és az örömre erős ború jött - lehet, már elkelt. Gyorsan üzentem azért Ádámnak, és hamar jött a válasz is, hogy még megvan. Nagy volt az öröm.

Akkor keresgéltem interneten, mi hír Lászlóról. Szomorú, 2019-es hírre találtam: Február 18-án, 57 éves korában, váratlanul elhunyt Irinyi László, a Concert Masters International egykori igazgatója. Tehát nem találkozunk mégsem már - a dedikált példány egy utolsó alkalom valamiféle kapcsolódásra. Szomorú, de szép.

Így lett Arany János, a mai korra is erősen érvényes balladája, amit szinte mindenki el tudna mondani - világszerte közismert -  aztán énekeljük sokan ma is, fiatalok New York utcáin is, Cardiffban is - Neved ki diccsel ejtené, Nem él oly welszi bárd.

Pillantson bele a cardiffi látványba - kis angol tudással követhető is

 

Az ereklyék:

  • wb-1
  • wb-2
  • wb-3
  • wb-4

 

Három percnyi az ajándékba kapott DVD felvételből - megérne egy "Kultkikötő mozit"!

SzeriGabi-KalászJózsef

■ ■ ■