Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egysület szervezésében

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Wikipédiából:
"A troll az internetes szlengben olyan személy megnevezése, aki provokatív, ingerlő módon, tárgyhoz nem tartozó üzenetekkel bombáz egy online közösséget (például internetes fórum, chat, blog, levelezőlista), vagy személyes hitbeli meggyőződését ellentmondást nem tűrő, pökhendi erőszakossággal sulykolja, azzal a konkrét szándékkal, hogy más felhasználókból heves reakciókat provokáljon ki, vagy más módon zavarja, lehetetlenítse el a témába vágó eszmecserét." (Mindezt persze többnyire álarc mögül! - szerk.)
...
"Alapvetően kétféle trollt különböztetünk meg: a provokatív troll egy feltűnő, érzelmek felkorbácsolására alkalmas üzenettel (amit azonban komoly állításnak vagy kérdésnek álcáz) próbálja felhívni magára a figyelmet.
A reaktív troll ezzel szemben nem provokál, hanem keres magának egy megfelelő célpontot, és őt támadja szavai, érvei kiforgatásával vagy személyeskedéssel."

Efféle kreatúrának néhány példányával futottam össze a napokban. Eddig csak hallottam róluk, de most személyes tapasztalataim is vannak. Bemutatom őket, s azt is, mivel segített ebben a Google.

Nem nehéz kitalálni, ha valakinek alig van (fb) bejegyzése (ha nem láthatóra van beállítva, akkor is van profil- és borítókép), az is túl friss dátumú. És virág. Vagy autó.
Tűnjön fel, ha nagyon megnyerő a profilkép. Mentve, és a

https://www.google.hu/imghp?hl=hu

oldalon a fényképezőgép-ikonra kattintva tesztelhetjük. És lám, így derült ki - hírességekkel akadtam össze!

 Mondjuk épp ő nem híresség fotójával él, de, ahol rátaláltam, azt inkább nem terjesztem...

Rita Hayworth - a 40-es évek filmcsillaga...

Óscar Pereiro - profi, spanyol kerékpáros...

Tanya Mityushina - orosz modell...

Ő pedig a virágos...

 

Ahol látszanak az ismerősök, ott nem egy, helyi, területi, megyei tisztségviselőt kellett látnom. Az ő figyelmüket hívnám fel kivált - bárkit, aki ismerősnek jelöli, ellenőrzés nélkül ne vegyenek fel. Ugyan tendencia az ismerős- és lájkgyűjtés, azért ennek is érdemes reális gátat szabni.
Nagy a veszélye, amikor gyerekeinkről van szó. Ezen az alapon bárki, bármivel megkeresheti őket, hallunk szörnyű eseteket, de biztos, hogy több az, amiről nem tudunk. Alattomosan mérgezi őket, ki tudja milyen végkifejlettel. Remélem, azok a szülők, akik közösségi oldalakra engedik gyerekeiket, erről is felvilágosítást adnak nekik!!!

Tudomásul kell vennünk - a "digitális én" egyre nagyobb szerepet fog betölteni életünkben. Digitális lábnyomunk mindenhol ott van, és ott is marad, hiába töröljük, a köré kialakuló adatháló révén a "memóriában" marad. Hogy a jövőben mire lesz képes a "gép", nem tudjuk, de már a jelenlegi helyzetben is nagyon ügyes "nyomkövető" programok elérhetők, minden visszakereshető (milyen IP-t használt, az eszköz - telefon, pc, tablet egyedi! Mac-adress kódja...), s egyszer, lehet, azonosságunkat a valóssal már nehezebben fogjuk igazolni, mint egy kiosztott kóddal.

A tisztességtelen eszközökkel játszóknak pedig üzenem egyik kedvencem javaslatát:
"Ha rossz csatába mész, jól válaszd meg a fegyvert!"

(Van vagy 20 éve, hogy betelefonált egy női hang a városházára - testületi üléskor - valami fenyegető üzenetet közölt, s gyorsan letette. Vonalas telefonról! Két perc múlva tudták, hogy ki volt. Most is így állunk, csupán az eszközök lettek bonyolultabbak, nagyobb IT hozzáértést igényelnek.)