Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

A Múzeum, a dombon minden találkozáskor egy külön csoda: finomságával, melegségével, bölcs dolgaival, a türelmes figyelem jutalmaival. Pár percet késtünk, dr Havasi Mátét már körbeállta a kíváncsi siserehad. Az asztalon mintegy kipakolt hűtőszekrény, s egy roskadó polcú spájz. Zsír, vaj, macskakonzerv, rizs, sokféle mag, dió, napraforgó. Madzagok, tejes flakonok, üdítős palackok, tojástartók. Egy szép piros fazék is, no meg falapok, vastag fakéreg darabok, s némi szerszám.

- Kenyeret azt semmiképp ne adjunk a madaraknak, és semmilyen fűszeres ételt, ételmaradékot! - s rögtön meg is tudhatta a sok figyelő fülű, hogy miért ártalmasak ezek a madaraknak. - Magvakat, főleg zsíros magvakat. Minél többfélét, annál több fajta madár fogja az etetőt látogatni, aminek mindig kell élelmet tartalmazni. Ha egyszer egy etetőt megtöltünk eledellel, azt megszokják a madarak, s meg is jelennek ott, számítanak is rá. Szúrhatunk bokorra almát is, de bontsuk meg a héjat pát helyen, hogy a pici madárcsőr utat találjon. Szórjunk az etető alá is eleséget, hisz több madárfaj ott keres táplálékot.

Nagyon jó eleség a boltban kapható szotyi, madárgombóc, még a lágyabb macskaeledel is. A lereszelt, megfőzött zöldségnek a rigók nagyon fognak örülni. Az összetört dió - ha avas is - nagy örömmel fogyasztott madáreleség. Az etető, ami lehet kilyukasztott tejesdoboz, pet-palack, fél tojástartó ügyesen felfüggesztve, de készülhet fából tákolt fedett is. Lehetőleg olyan helyre legyen felakasztva, ahonnan veszély esetén a menekülő madár bokros helyet tudjon találni, ami az etető megközelítését is segíti. Érdemes már októberben megkezdeni az etetést, s tartós fagyok elmúlásáig folyamatosan megtenni.

Aztán lázas elfoglaltság következett, etetők készültek, apukák, anyukák asszisztáltak. Az ügyesebbek olvasztott disznózsírral, sokféle magokkal madárgombócot gyúrtak. Lesznek elégedett madarak a télen!

  • madaretetes_01
  • madaretetes_02
  • madaretetes_03

(A fotókat a Fonyód Médiás Katától kaptuk.)