Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Tódor János: Vadászjelenetek Magyarországon

gyűlölet-bűncselekmények Olaszliszkától a cigány sorozatgyilkosságig

A magyar Pulitzer-emlékdíjas neves újságíró legújabb, figyelemre méltó könyvét szeretném ajánlani. Több éves kutatás, anyaggyűjtés, riportmunka után Tódor János egy olyan művet tett az asztalra, mely mélyen elgondoltatja azon olvasóját, aki fogékony az elmúlt évek, évtizedek magyar társadalmának történéseire, konfliktusaira.

Nemcsak a könyvet volt alkalmam kézbe venni, de a Balatonbogláron élő szerző könyvbemutatóján is részt vettem. Itt elhangzott két számomra nagyon fontos gondolat, amiket azóta sem tudok kiverni a fejemből.

„A napi hírkészítés során elég-e az a néhány perc, ahhoz hogy visszaadja a valóságot?” - visszhangzik az egyik a fejemben. S ezzel párhuzamosan elgondolkodom, ha iszonyúan objektíven akarok látni valamit, mennyire kell azt körüljárnom?  Körül tudom járni?  Hogyan alkossak véleményt, gondolatot?

Tódor János azt gondolom körüljárta. Alaposan. Tényszerűen leírja a történéseket, utána járt a sok oknak és okozatnak. Érdekes, szomorú olvasmány a közelmúlt eseményeiről.

S a másik visszhangzó mondat: „Nem tudok megoldást” Azt gondolom, éppen ettől olyan tényszerű az egész. Pont, amilyennek lennie kell. Tájékoztat, informál. S az olvasója majd elgondolkodik, véleményt formál.

                                                                                  Béres Krisztina