Novemberben több nevezetes névnap van. Márton, Erzsébet, Katalin. Sajnos az utóbbiak nagyon megkoptak, bár a névadás első száz nevében talán még benne vannak. Erzsébet jelentése Isten az én esküvésem. Héber eredetű, amely a német Elisabeth névből származik.  Tudtok-e Erzsébetnek becenevet? Böbe, Erzsike, Erzsók, Erzsóka, Örzse, Bözsi, Bözsike, Zsóka, Zsike, Liza, Betti… Ha Erzsók a becenév, akkor mi jut eszetekbe róla? A szemérmetes Erzsók. Erzsók asszonyom ékes, holdkerek arculatán, - hol még csak ötvenöt év lakozik, - örökös hajnalnak pirja dereng.  Ugye a bortól melyet úgy önti magába a Helység kalapácsában. Vagy a Négyökrös szekérben - Én ábrándoztam s szóltam Erzsikéhez. Ne válasszunk magunknak csillagot? M.S. mester képe, amelyen az áldott állapotban lévő Mária és Erzsébet találkozását örökíti meg, Erzsébetet gondterhelt arccal a gyermekeik jövőjének aggodalmával. Aztán Wittelsbach Erzsébet magyar királyné, a romantikus gyönyörű Sisi, Ferenc József tragikus sorsú felesége. „Valami misteriósus dicsfény födi az ő alakját.”

De én most Szent Erzsébetről mondanék pár mondatot, s a neve körüli hagyományokról. Az Erzsébet kenyér megáldása. Árpád-házi Szent Erzsébet sok szegényen segített, olykor egy-egy darab kenyérrel. Az ő tiszteletére sütik ezt az Erzsébet kenyeret. A Lipóti pékség, az élő hagyomány jegyében süti a nevezetes naptól karácsonyig, jellegzetes jellel a kereszt belemetszésével. A kenyerek árának egy részét karitatív célra, az éhezők megsegítésére ajánlják fel. Szent Erzsébet II. András és Merániai Gertrúd (Katona József Bánk Bánjában kellene feltűnnie, de benne nem testesült meg a névhez kötődő jellem) lánya, a későbbi IV. Béla húga. 1207-ben született Sárospatakon. Anyját korán elvesztette, fiatalon kényszerült házasságba, már három évesen eljegyezték. Három gyermeket szült, húsz évesen megözvegyült. Férje, Lajos meghalt a keresztes háborúban, majd annak családja megfosztotta javaitól mondván pazarlóan élt, mert a háborúk okozta szegénység, járványok nagyon megindították. Kinyittatta Wartburg éléstárait a szegények javára. Maga nagyon mértéktartó életet élve szeretetet, jóságot sugárzott. Házat épített árva gyerekeknek, kórházat betegeknek, ahol maga is tevékenyen részt vett az ápolásban. Elhagyni kényszerül gyermekeivel Wartburgot, s Assisi Szent Ferenc harmadrendjének lett a tagja segítő nővérként. Egy alkalommal, hogy férje családja ne vegye észre, a kötényébe rejtette a szegényeknek szánt kenyeret. Amikor megkérdezte a fösvény sógora, hogy mit rejteget, rózsát – felelte, s amikor elővette, akkor valóban illatos rózsák voltak a kenyerek helyén pedig tél volt akkor. A mai napig van egy nyíló rózsám a kertemben, amit terveztem is, hogy ma elhozom. Ezért is jelképe Szent Erzsébetnek a rózsa. 1235-ben IX. Gergely pápa szentté avatta. Tiszteletére testvére IV. Béla építette az első magyarországi templomot Kápolnán. Kórházat, teret, hidat, székesegyházat, dombot, dómot, templomot (belgiumi Mons-ban is van Szent Erzsébet-templom, főhajója két oldalán két hatalmas történelmi magyar zászló függ) neveztek el róla, zenét írt Liszt Szent Erzsébet legendája címmel, de Richard Wagner Tannhäuser című művének Erzsébete is az ő emlékezetét őrzi.

Azt hiszem már túl hosszú ez az írás, pedig még alig telt el fél óra a keddi Kislaki Irodalmi Kör asztalánál, ahol könyvtárnyi ismerettel rendelkező, végtelenül kedves, művelt, szépbeszédű Éva, Anna, Ilona, Edit nyugdíjas pedagógusok társasága közé lehet leülni. A Katalin, kis Kató, Katinka történeteket átlépve Éva árva Bethlen Katát, protestáns hűségének legszemélyesebbikét választja a beszélgetés folytatásául. Hallgatjuk szomorú, de mégis örökké segítő életét.

Természetesen ez, a már-már adventi hangulatot is szétterítő beszélgetés tervek szövését is hozza. Andi el is meséli a Kislaki Karácsony tervét olyan átéléssel, a részletek szinte megszólalnak. Nagyikat kedvesen becsalogatni a meseszobába a mesekandalló elé, a mesélő szék köré, a frissen sütött mézeskalács illatában mesét hallgatni…

Tessék leoldani arra az estére köténykét, kézen fogni az unokát, megmutatni a mézeskalács sütés fogásait, vagy beleülni a mesélő fotelba, vagy akár „csak” együtt ott lenni, meghallgatni a műsort.

Edit elsőnek fog beleülni a mesélő fotelba, s tőle tudjuk meg, ki is a Szívek szabója, aki elszakadt szíveket foltozott.

 

kj