Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egysület szervezésében

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

2017. szenteste. A karácsonyi köszöntések elküldve, ajándékok becsomagolva, a fa feldíszítve - készen állunk az ünnepre. A szeretet ünnepe, igyekszünk ilyenkor biztosítani a világot, hogy bennünk van az érzésből, szívesen osztjuk meg családtagjainkkal, rokonainkkal, barátainkkal, munkahelyi, civil közösségeink tagjaival.
Kamarás István és Németh István Péter közös munkája ismét eszembe jutott - az Origósdi. A négy "játékból" álló életmese-sorozat szereplői mi vagyunk - a központ, az Origó pedig a karácsony értelme. Ez az Origó pedig gyakran elgurul - vagy mi bóklászunk körötte, keresve azt, meggyőződéssel, hogy jó úton járunk.

Németh István Péter sorai mindig kicsit megállásra késztetnek:

Tudod, Uram, akkor is így ragyogott az ég.
A Napba néztem, és rögvest tüsszenték.
Bárkánk, mint lusta cet, ringott a vízen.
A horgony. A Hálók. S András, azt hiszem,
ez volt, igen, igen, az ifjúság.
És megállt csak előttünk egy tengertiszta láb.
És örömükben odagyűltek a halak.
Simon én, féltelek. Én, Péter - csudáltalak.
Lépted után kisimultak a habok,
a nyomok, miket vízen talpad hagyott.
És illatozott a galileai mező,
lépted után boldog fű hajolt: "Ez Ő..."

nagyíthatóAz ünnep - Jézus születésének ünnepe. Mint valamiféle mágnes, a bennük lévő isteni örökség összeköt vele, ha hisszük, ha nem. Ahogy Őrá is, ránk is feladatot bíztak. Nagyobbat, mint amit elképzelünk, és kisebbekkel, mint amire vágyunk.
Ez pedig a másik ember. Akit nehéz szeretni, mert mást gondol, mond, tesz, mint nekünk tetszene. Kapunk egy sor megbízást. Megfeleltünk-e a feladatnak? Vagy önző magunk mindig felül tudott kerekedni?
Karácsony a várt ígéret beteljesedése - most jöhetünk mi is, teljesíteni a sajátunkat. Hogy semmit sem ígértünk? Dehogynem. Emberré lenni, a legjobbé.

Nemrégiben, egy kedves ismerős lepett meg egy verssel. Ezt a verset 55 éve kapta Gyulától. Geosits Gyula, Gyuszi bácsi - sokunknak adott útmutatást az életre, az értékre, s azt hiszem, ezt, a könyvben eddig meg nem jelent versét méltán adjuk közre most, mint szép, karácsonyi ajándékot.
Köszönjük, hogy ez most közös lehet - s így, virtuálisan is kívánunk sok boldogságot Neki és népes családjának!

Boldog karácsonyt!

nagyítható