Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

Talán nem is hoztam volna szóba, mert annyi más - kevesünk számára teljesen értelmetlen dolog minden értelmesről - eltereli az emberek figyelmét. A hónap elején volt egy kórustalálkozó, már sokadik alkalommal, nagymúltú előd, Karácsonyi Kornél nevével fémjelezve. A bajai vendég-kórus műsorán Karl Jenkins: Adiemus - Songs of Sanctuary-jéből a legnépszerűbb, a címadó dal is szerepelt. Bár közönség nagyon kevés volt, ennek mégis komoly hírértéke lett.

Azután, pár nap múlva megjelent a Magyar Írók Társasága, Lyukasóra című irodalmi havilapja. Az egész számot Arany János centenáriumnak szenteli a kiadó. Remek, lenyűgöző, rendkívül informatív, pazar megjelenésű, gazdag tartalmú magazin - méltó az ünnepelthez. Minden oldala megérdemelne egy-egy, éppen soros gigantplakátot! Olvasgatva, lapozgatva, az arany-fekete-fehér grafikákon gyönyörködve, egyszer csak egy bajuszos úriember fotója mosolyog az egyik oldalon. Karl Jenkins! Bocsánat Sir Karl Jenkins! Walesi zeneszerző még a kilencvenes években szerzett hírnevet tőlünk nyugatra az Adiemus sorozatával. (Akkor valaki azt mondta a zenéjéről: "... ha ilyen szép a mennyország, akkor én már szeretnék meghalni ...").

Egy magyar zeneművész pár éve bemutatta neki Arany János, Walesi Bárdok című művének még egy korai, archaikus angol nyelvű fordítását. Felolvasta a walesieknek, akik sírva hallgatták azt végig, ugyanis nem ismerték a máglyahalálra ítélt bárdok történetét. Sir Karl Jenkins felismerte hogy Arany János művében micsoda hatalmas őserő lakozik, s hogy nem csak nekünk, magyaroknak jelent nagyon sokat, hanem a büszke walesieknek is. Fel is kutatták, hogy Arany János hol talált rá a történetre, s mindezek olyan inspirációval bírtak a zeneszerzőben, hogy megszületett, s hatalmas siker a világjáró bárdok.

A cikk szerzője, Réfi Zsuzsanna igen gazdagon gyűjtötte össze azt a rengeteg, és minden bizonnyal nagyon hosszú kutatómunkát igénylő, nagy örömmel olvasott írását, melyből az is megtudható, hogy Arany János az idén a walesi Montgomery város díszpolgára lett.

2011-ben mutatták be nálunk a MÜPA-ban a kantátát. Volt szerencsénk végigélvezni. Manapság New-York utcáin fiatalok dúdolják, a verseket szavalják. Önök szerint miért?

Hogyan jön ez a 8630.hu oldalra? Hát így is, s - ha a nagy-nagy hálót elfogadjuk, akkor mindig elég legtöbb hat ember, hogy egy-egy másikkal kapcsolat legyen. A Lyukasóra művészeti vezetője az a Kő Pál, akinek még Lacza Mártával volt egy emlékezetes kiállítása a Pincetárlatban (update: fia, Kő Boldizsár, a strandi játszótér megalkotója) , a lap főmunkatársa pedig a Kazinczy-versenyekről is ismert Szakonyi Károly. Bár biztosan lenne még rövidebb út Balatonboglárig, de ha az ígért Arany János pad a helyére kerülne, akkor a Lyukasóra ezen számát a padon megpihenőknek elérhetővé tennénk.

k.j.