Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

"Teherautónk egy szobabútorral megáll a "Vikár Béla" Járási Művelődési ház épülete előtt. Pécsről jövünk. A szabadtéri színpad üres. Pár perc várakozás után rádöbbenünk, hogy senki sem vár minket, bár előre jeleztük érkezésünket. Tanácstalanok vagyunk. Magdi Pécsről származik, én kaposvári vagyok, és már időben megtettünk mindent azért, hogy közös életünkhöz a Balaton közelében találhassunk fészket. A fogadóbizottság elmaradt. Tele vagyunk világmegváltó gondolatokkal, tenni akarással, ötletekkel. A kedves szomszédok közbenjárására mégis változik a kép: mosolygós férfiarc közelít felénk, Harangozó József igazgatóhelyettes, a szomszédos általános iskolából. Ő látta el érkezésünkig a megbízott igazgatói tisztséget. Megnyugszunk. Talán mégis érdemes volt szülővárosunkat elhagyva ide költözni. Lakásunk átmenetileg, pár hónapra a nagyterem melletti pénztárhelyiség lesz. A bútor épphogy befér ide, mi már alig. Jómagam, a helyi szervezéseken túl járási feladatokat is elláttam, egyetlen művészeti előadóval, Gergely Imrénével együttműködve. Zenei és irodalmi vonatkozásban ő is sokat tett a település közművelődéséért (zongoraoktatás, a zeneiskola előkészítése, színvonalas zenei rendezvények). Ifjú feleségem tudomásul vette, hogy a működési területek kitágításában zenei felkészültségével és nyelvtudásával, az irodalomtanár jártasságával ő is vállalhat feladatokat. A kultúrház és az iskolák együttműködéséhez jó lehetőségek kínálkoztak. Ezt a nagyközség vezetői és társadalmi szervezetei is komolyan vették. A Temetődomb és a Várdomb nyergében ideálisak voltak a feltételek ahhoz, hogy a művelődési intézmények és csoportok zavartalanul működhessenek (Nyári Színház, Kápolnatárlatok, Pinceklub és kiállításai, Várdombi Vidám Vasárnapok."

forrás: Résre nyitott ajtók c. kötetünkből

Így emlékezik vissza Hegedüs László (sokunknak - nagy tisztelettel és barátsággal - Hegedüs Laci) Boglárra kerülésükről. Balatonboglár történetében - szerencsére - többször is történtek nagyszerű érkezések. Művelt emberfők, nagyszerű házaspárok választották szűkebb hazájuknak a mi gazdag szellemi múlttal, ragyogó földrajzi adottságokkal bíró kisvárosunkat, akik mind felkészültségükkel, mind bőségesen osztogatott tudásukkal, nagy munkabírásukkal méltán váltak a település közösségi, kulturális életének meghatározóivá, a város hírnevének gyarapítóivá.

Nagy feladat lenne Róla, a munkásságáról, az álmairól beszélni, s talán szerénységénél fogva, el is hárítaná. Emlékeznek a kápolna tárlatokon mondott mondataira? A telt házas kultúrházi estek megnyitóbeszédeire? Látták Őt - csak szűk körben engedte meg magának - parodizálni? Hallották gordonkázni, harmonikázni, németül beszélni? Belelapozhattak-e a többkötetes naplóiba, amelyben sok éven keresztül a balatonboglári kulturális élet eseményeit nagy gondossággal, nagy pontossággal jegyezte be - képekkel, meghívókkal, katalógusokkal, újságcikkekkel?

Jó pár éve már alig volt látható. Nagyon hálás vagyok, hogy találkozásainkkor leszállt a biciklijéről pár szóra, legfőként arra, hogy a Résre nyitott ajtók kötetünkben ajtót nyitott, nagyon kedvesen, a sorsot elfogadó aggodalommal, de vidáman. Elment ismét egy valaki a város legműveltebb, legszeretettebb, sokszor dicsért, néha megalázott nagyságai közül, s csak nézünk kiüresedett tekintettel az égre feloldódó alakját követve.

-kj- 2021. 11. 25.

■ ■ ■

 

Tekintse meg ajánlatainkat.

■ ■ ■

Több hete már, hogy a sötét udvaron a sün megjelent. Pontosabban valami elhúzott a kerítés mellet szuszogva, apró horkantásokkal. Ez csakis egy sün lehet. Talán épp Sün Balázshoz van szerencsénk? Több, aggódó, figyelemfelhívó írás is olvasható a megmentésükért. A száraz macskaeledelt kedveli, de ne halasat, és vizet is kell tenni mellé. Egy tasak biztosan elég lesz, ha egyáltalán elfogadja. Másnap és harmadnap, meg azután rendszeresen megjelent. Elcsámcsogott 10-20 szemet, s eltűnt. Csak a csörtetése hangja, meg a szuszogás-csámcsogás-ropogtatás árulta el, hogy itt jár. Még egy csomag macskaeledel fogyott el. Az utolsó szemek után megjelent a fény peremén, Gabika előtt – mert Ő gyakorta, a teraszon üldögélve várta -, s reklamálta, hogy ő még éhes. Kölcsön kellett gyorsan kérni a közeli szomszédból. Más fajta lehetett, mert a felét meghagyta.
Nem jött a következő este. Majd elfelejtettem, hogy a kert egy nyugis részén szép nagy levélkupac készült a részére. Tavaly is ott telelt ő, vagy egy rokona.
Talán elvonult téli álomra. Nem. Aznap még 10 fok fölött, és napsütéses meleg volt. Késő este megjelent egész közel. Gabika már várta. Megkapta a megszokottat, de most egy apró fénnyel megvilágítva film is készült a búcsúvacsoráról.
Már pár napja, hogy nem jön, de a levél halom déli oldalán, egy kitaposott bejárat elárulja: Itt alszik Sün Balázs, március végéig Ne zavarjanak!

 

■ ■ ■

Tekintse meg ajánlatainkat.

 

■ ■ ■

... azt kérdezte valaki, kinek szervezzük ezt az estet?

- Mindazoknak, akik szeretik a komolyzenét, akik hallgatják, akik művelik, akik tanítják.

- Mindazoknak, akik eddig kevésbé figyeltek rá, de ezután fogják megkedvelni.

- Mindazoknak, akiknek bármilyen kultúrára igényük van.

- Nemmellesleg azoknak, akik élvezettel hallgatják Bősze Ádám lenyűgöző előadásait wink

Íme az estről készült videó - föltéve, hogy érdekel valakit smile

 

Augusztus 18-20 napokon rendezett Bujtor István Filmfesztiválon - mint zsűritag - nem tudtam leplezni elragadtatásomat egy alkotáson, melyet a Soproni Petőfi Színház stábja készített: ez a Mindörökké Júlia című film.

Az alkotók engedélyével ajánlom megnézésre, nem titkolva irodalom szakos tanárok (általuk sok-sok tanuló) figyelmét is felkeltve.

 

A szerző, Németh Ervin előzetese:

„Emlékem elől ne fussatok...”


Színpadi játék Szendrey Júliáról versek, naplók, levelek és újságcikkek vallomásai alapján. Az emberek többségének tudatában valószínűleg igen egyoldalú kép él Szendrey Júliáról: olyan nőalaké aki hálátlanul, de pontosan teljesíti be a szeptember végén című Petőfi-vers látomásos jóslatát. S ezzel a nagyközönség (és a mindenkori iskolás diákok) számára sorsa bevégeztetett. Pedig hátravan még az életéből jó másfél évtized, amely alatt fölneveli Petőfi fiát, megszül még két fiút és egy kislányt, s életének utolsó pillanatáig gondoskodik róluk. Ezek a puszta tények, de nem sokat mondanak el arról, hogyan telt el az a tizennyolc év. Többet árul el az a jövendölés (már megint!), amelyet a naplójába jegyzett föl Júlia 1850 tavaszán: „Élni akarok, meg akarom kísérteni a boldogság nélküli életet. (...) Ez életösztön az első rossz lépés, az első alap, melyre jövendőm épülni fog. Mi áron? Mi következéssel? Jaj nekem! és ezerszer jaj!” Ez  a  rendkívül  érzékeny lelki  alkatú  nő megsejtett valamit,  amelyet  akkor  még  nem
tudatosíthatott,  az  utókor  viszont  elveszettnek  hitt,  majd  előkerült  naplótöredékeiből, leveleiből tudhatja: Szendrey Júlia  –  mindvégig vállalva a Petőfiné nevet  –  megtalálja és megőrzi önmagát, de közben családi életében a pokol mélységes bugyrait járja meg.

A filmben nagyon fontos szerepet kap egy Chopin-etűd (Op. 25 – No. 11., a-moll „Vihar”) hangzik fel  –  ez  volt  Júlia  kedves  zongoradarabja,  maga  is  szívesen játszotta.  A  színpadi  játék  –  mellőzve  minden  fikciót  –  csupán  Szendrey  Júlia  leveleinek, naplójának  és  a  halálos  ágyon  apjához  írt  megrázó  vallomásának  szövegeiből,  valamint Petőfi verseiből és leveleiből építkezik, s  ezeket egészítik ki a legjobb barát, Arany János versei meg néhány korabeli újsághír.

 

Nagy izgalom a zeneiskola előtt, két éve nem volt koncert. Kéz fertőtlenítés, föl az emeleti koncerterembe - épp elfértünk. Klárika végtelen kedvességgel vezet be minden fellépőt. Csak nézek, mekkorát nőttek többek, s milyen felkészülten játszanak. Ha az élet meg-meg állt is, a zene nem! Nagy élmény volt, s ahogyan Klárika végszavazta: a sok szépségtől egy pillanatra el is áll a lélegzet. Szép volt Zeneiskola!

[pár kocka]

  • 243494034_1165355877320228_5509932438553983526_n
  • 243519680_260327839181715_5291958182640754824_n
  • 243679547_576025453597814_1061539557926473969_n

■ ■ ■