Világító feliratok készítése kültérre, beltérre lézer vágással, led világítással.

Vízbelépő Lány

Pillanatkép a Borudvarban

Bugaszegi Téglagaléria - "a kikapcsolódás és megnyugvás fészke".

Ködös kápolna-domb

Jégjanicsárok

Esti kikötő

Jazz és a Bor fesztiválja nyaranta a Helyiérték Egyesület szervezésében www.helyiertek.hu

Percz János: Vitorlások (acél)

"Teherautónk egy szobabútorral megáll a "Vikár Béla" Járási Művelődési ház épülete előtt. Pécsről jövünk. A szabadtéri színpad üres. Pár perc várakozás után rádöbbenünk, hogy senki sem vár minket, bár előre jeleztük érkezésünket. Tanácstalanok vagyunk. Magdi Pécsről származik, én kaposvári vagyok, és már időben megtettünk mindent azért, hogy közös életünkhöz a Balaton közelében találhassunk fészket. A fogadóbizottság elmaradt. Tele vagyunk világmegváltó gondolatokkal, tenni akarással, ötletekkel. A kedves szomszédok közbenjárására mégis változik a kép: mosolygós férfiarc közelít felénk, Harangozó József igazgatóhelyettes, a szomszédos általános iskolából. Ő látta el érkezésünkig a megbízott igazgatói tisztséget. Megnyugszunk. Talán mégis érdemes volt szülővárosunkat elhagyva ide költözni. Lakásunk átmenetileg, pár hónapra a nagyterem melletti pénztárhelyiség lesz. A bútor épphogy befér ide, mi már alig. Jómagam, a helyi szervezéseken túl járási feladatokat is elláttam, egyetlen művészeti előadóval, Gergely Imrénével együttműködve. Zenei és irodalmi vonatkozásban ő is sokat tett a település közművelődéséért (zongoraoktatás, a zeneiskola előkészítése, színvonalas zenei rendezvények). Ifjú feleségem tudomásul vette, hogy a működési területek kitágításában zenei felkészültségével és nyelvtudásával, az irodalomtanár jártasságával ő is vállalhat feladatokat. A kultúrház és az iskolák együttműködéséhez jó lehetőségek kínálkoztak. Ezt a nagyközség vezetői és társadalmi szervezetei is komolyan vették. A Temetődomb és a Várdomb nyergében ideálisak voltak a feltételek ahhoz, hogy a művelődési intézmények és csoportok zavartalanul működhessenek (Nyári Színház, Kápolnatárlatok, Pinceklub és kiállításai, Várdombi Vidám Vasárnapok."

forrás: Résre nyitott ajtók c. kötetünkből

Így emlékezik vissza Hegedüs László (sokunknak - nagy tisztelettel és barátsággal - Hegedüs Laci) Boglárra kerülésükről. Balatonboglár történetében - szerencsére - többször is történtek nagyszerű érkezések. Művelt emberfők, nagyszerű házaspárok választották szűkebb hazájuknak a mi gazdag szellemi múlttal, ragyogó földrajzi adottságokkal bíró kisvárosunkat, akik mind felkészültségükkel, mind bőségesen osztogatott tudásukkal, nagy munkabírásukkal méltán váltak a település közösségi, kulturális életének meghatározóivá, a város hírnevének gyarapítóivá.

Nagy feladat lenne Róla, a munkásságáról, az álmairól beszélni, s talán szerénységénél fogva, el is hárítaná. Emlékeznek a kápolna tárlatokon mondott mondataira? A telt házas kultúrházi estek megnyitóbeszédeire? Látták Őt - csak szűk körben engedte meg magának - parodizálni? Hallották gordonkázni, harmonikázni, németül beszélni? Belelapozhattak-e a többkötetes naplóiba, amelyben sok éven keresztül a balatonboglári kulturális élet eseményeit nagy gondossággal, nagy pontossággal jegyezte be - képekkel, meghívókkal, katalógusokkal, újságcikkekkel?

Jó pár éve már alig volt látható. Nagyon hálás vagyok, hogy találkozásainkkor leszállt a biciklijéről pár szóra, legfőként arra, hogy a Résre nyitott ajtók kötetünkben ajtót nyitott, nagyon kedvesen, a sorsot elfogadó aggodalommal, de vidáman. Elment ismét egy valaki a város legműveltebb, legszeretettebb, sokszor dicsért, néha megalázott nagyságai közül, s csak nézünk kiüresedett tekintettel az égre feloldódó alakját követve.

-kj- 2021. 11. 25.

■ ■ ■

 

Tekintse meg ajánlatainkat.

■ ■ ■